Pozor: ne nasedajte neznancem, ki se predstavljajo kot predstavniki GEN-I ali ZPS

Opozarjamo vas na sumljive obiske neznancev, ki se lažno predstavljajo kot predstavniki GEN-I ali ZPS in tako skušajo vstopiti v domovanje pod pretvezo, v resnici pa odjemalce z neresničnimi in zavajajočimi informacijami prepričujejo v podpisovanje novih zavezujočih pogodb s konkurenčnimi dobavitelji energije.

Obveščamo vas, da podjetje GEN-I in ZPS nimata zaposlenih, ki bi opravljali obiske na domovih odjemalcev. Gre za poskus goljufije zato vas pozivamo, da nas o podobnih primerih obvestite na 080 1558 ali na pocenielektrika@gen-i.si.

Na spletni strani ZPS najdete naslednja priporočila za ukrepanje v takih primerih:

  • Če vas na domu obišče predstavnik podjetja, se prepričajte o identiteti osebe in o tem katero podjetje zastopa. Zahtevajte uradno identifikacijo in dokazilo o namenu prihoda. Dodatno lahko identiteto obiskovalca potrdite s klicem neposredno na podjetje, ki naj bi ga obiskovalec zastopal.
  • Če je zastopnik pretirano vsiljiv ali noče zapustiti vašega doma, pokličite policijo na številko 113.
  • Preverite ponudbo. Tudi če vam agent zagotavlja, da boste dosegli visoke prihranke, to ni nujno res – agent vam želi prodati svoj produkt in vaš prihranek ni nujno na vrhu lestvice njegovih prioritet.
  • Zahtevajte ponudbo v pisni obliki in si vzemite dovolj časa, da jo primerjate z vašo obstoječo pogodbo in drugimi primerljivimi ponudbami na trgu.
  • Ničesar vam ni potrebno podpisati takoj ob prvem obisku agenta – to celo odsvetujemo. Za podpis nove pogodbe se odločite le, ko poznate njeno vsebino ter vse pravice in obveznosti, ki vam jih prinaša.
  • Predhodno morate prejeti tudi vse informacije o pogojih, rokih in postopku za uveljavljanje pravice do odstopa od pogodbe. Če vam podjetje ne poda informacij o pravici do odstopa od pogodbe, se rok za odstop od pogodbe, sklenjene zunaj poslovnih prostorov, podaljša na 12 mesecev. Pri pogodbah o opravljanju storitev začne odstopni rok teči z dnem sklenitve pogodbe.

Vir: spletna stran ZPS